CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, September 26, 2013

Rambut gugur selepas ada anak

As'salammualaikum

Phiewww.Selepas bersalin,dah ada anak sangat banyak perubahan pada diri sendiri.Bukan sahaja dari fizikal taw,mental, emosi,masa,life semuanya berubah sekelip mata.Kalau dari fizikal badan la yang paling ketara.Sekarang aku rasa badan dah semacam sekeping papan.*mata ke atas* Tak tahu kenapa,selera makan pun macam dah berkurang.Padahal aku nak sangat-sangat  berisi macam masa pregnent dulu .Tak ada la nampak sangat macam papan yang bajet bagus sedang melintas jalan.begituuu.Suami aku kemain lagi sampai nak beli weightgain bagai.Dah la yang nak telan nya aku.Memang harapan la kan.

Masa aku dalam pantang lagi mak mertua aku ada cakap "kalau rayyan start main air liur nanti rambut dya mesti banyak gugur..makin kuat dan banyak air liur dia keluar makin banyak rambut yang gugur.silap-silap kulit kepala dah boleh nampak dengan jelas". Orang tua memang banyak pengalaman kan?.mula-mula aku memang dengar dan lantakkan je,nak percaya tu kena tunggu jadi kat aku ke tak?.tapi kenyataan nya,70% sekarang keja aku memang kumpul rambut atas lantai.Setiap hari,setiap jam setiap minit dan pantang setiap kali nampak rambut atas lantai kerja aku memang mengutip je.*usap dada masih bersabar,semangat la sangat kutip rambut **aku tengok kecik besar kecik besar je rambut ni kan.Kadang rasa nak nangis kutip rambut sendiri.Kalau rayyan dah besar boleh jugak dia tolong aku kutipkan*lap peluh* .

Wednesday, September 25, 2013

nota untuk suami tersayang..


As'salammualaikum

mihmihmihhh...nampak tak tajuk entry,sesuatu sangat.ahaaaa..walaupun dah jadi mak orang,tebiat menghabiskan kan duit memang tak boleh dikuburkan hidup-hidup.mengerti? bagus.

Setiap hari, hari bekerja,duit belanja bukan terletak pada tangan aku.Duit belanja semua terletak pada tangan suami,pendek cerita hanya tahu menghabiskan sisa-sisa duit yang ada dalam purse,swap-swap kad.nanti hasilnya semua resit-resit dalam purse suami yang akan bersihkan *pitam* dan setiap hari jugak la suami akan check purse aku,tengok ada berapa banyak duit,kalau tak ada dia akan masukkan seperti biasa.Aku tekan kan sekali lagi ye.HARI-HARI!..*libas rambut*

Tuesday, September 24, 2013

Sepasang couple kemalangan hancur berkecai selepas mencabar TUHAN

couplecabar
WAHAI hamba Allah, janganlah kamu mencabar TUHANmu!!
Berita : Sep 18 Wed 11:31 **
SANI MOHD NOOH: *Ini suatu kisah benar~ (kejadian di tmpt saya- johor. Tmpt & nama2 terlibat x perlulah ditulis di sini..)
Penangan mencabar Allah !
Sepasang couple, dinasihat oleh kluarga & kwn2 agar jgn suka buat maksiat.. Semua nasihat hanya dibalas dgn kata2 perli oleh mrk berdua..
Nak jd cerita smlm.. Terluncur kata2 dari mrk brdua, “Kalau Tuhan berani , meh kita jumpa.. Tgk sapa lg kuat ! ” Sambil ketawa. Kedua2nya gelak..
Kira2 jam 11.30 mlm (tanggal 16 sept 2013), mrk brdua berkenderaankn motosikal memecut laju di highway tepi kg kami. Tiba2 brdentum bunyi accident. Kedua2 pasangn itu terpelusok didpti terpelosok ke bwh lori 16 tayar.
Menurut saksi, mrk cuba memotong tp ada kereta brgerak perlahan d dpn, lalu terbabas ke lori semula, x dpt dielak lg..
Apa yg trjd kpd mrk?

Pengalaman Bersalin Normal


berat rayyan lahir 2.80kg,rayyan tak ada la besar sangat.tapi aku yang makan banyak..pui

ni sijil Rayyan lahir kat spital ni..


                                             
Rayyan baru lahir


As'salammualaikum

Bila tengok gambar baby baru lahir,aku mesti teringat masa aku beranak kan Muhammad Rayyan Darwisy dulu.Ceh..macam la lama sangat kan.baru 4bulan berlalu,tapi masih terasa.Tetiba aku rindu saat mengandung dan bersalin.Sakit memang sakit laa,hanya Allah maha mengetahui,tapi perancangan Allah sangat lah hebat.Subhanallah.

Meh aku karang kan sikit pengalaman aku bersalin.Rayyan lahir seminggu awal dari tarikh jangkaan bersalin.sepatutnya aku bersalin pada 24 mei macamtula,tapi rayyan keluar seminggu awal, pada 18 mei walaupun aku belum ada sikit pun tanda nak bersalin. ah..kira macam masa gi hospital tu,aku ibarat serah diri la.lebih kurang macam tu.

Aku ingat lagi sebelum aku bersalin,13 mei macam tu ,aku datang checkup kat hospital al-islam,masa aku datang checkup dokter cek bukaan aku dah 2cm tapi dokter tak bagi aku warded dahulu sebab aku belom ada tanda contraction sikit pun.Tapi dokter bagi aku datang check balik pada hari jumaat 17 mei.Hari jumaat aku datang checkup,bukaan dah 3.5 den dokter decide aku kena warded esokny walaupun tiada sebarang contraction.Terpaksalah pasrahkan diri kan.Tapi malam tu aku memang tido tak lena,jaga banyak kali.setiap kali tido pusin nak mengiring kekanan or kekiri suami akan tanye "sayang,kamu dah nak bersalin ke" "ada sakit-sakit tak""kamu ok tak sayaang" "sakit ke"---"tak sakit sikit pun..saya tengah tunggu bila nak sakit ni,tak sabar nak beranak cepat" suami aku tak payah cakap la,dia lagi tak lena dari aku.pantang aku jaga sikit,dia mesti risau.ada sekali aku terjaga malam dok usap-usap perut,suami aku terjaga terus ambik fone nak telefon ambulans "ehh...kamu dah kenapa sayang?" "nak call ambulans,kamu dah nak bersalin kan?" " belommmmmm laaa..asal nak call ambulans,kamu kan ada yang" "nanti saya nebes takut tak ingat hospital kat mana,tak ingat jalan..errr .."...sabar jela aku masa tu kan. kat rumah,macam-macam kerja aku buat,dari menyapu,mengemop,cuci baju,masak,siap duduk mencangkung lagi nak tumbok sambal belacan tapi still tak ada tanda bersalin. so,esok nya gagahkan diri,pergi menyerah diri.dahla sebelum keluar rumah minum pagi aku cuma makan sekeping goreng pisang dan air suam sikit.perasaan memang ingat aku belom nak bersalin la ..macamtuuu,so tak payah makan bebanyak sangat.

Monday, September 23, 2013

muncul semula

As'salammualaikum

eheemmm..hemmm
hampir setengah abad dah tak berblogging*pitam*
dah ade anak kan?...anak bangun setiap 4.30 pagi ajak sembang..bermain..gelak-gelak..4 pagi ok..bukan 4 petang...biaseeeeeee *hhuaarrghhh..menguap doploh kali*tahap kebizian memang maksima.Hari-hari masa di penuhkan untuk menguruskan suami dengan anak.Biaseeeeee sangat *taip sambil tersengguk *.Tambah lagi bila dah ada rumah sendiri semangat nak kemas umah..memasak,tu tak payah citer..pegang kuali macam chef sangat..puhuiii..dan cuci baju..tapi kan umah kat kl ni memang cepat berhabok..sehari 16ratos kali kene sapu..sangatlah hobi pengang penyapu.. biaseeeee jugak...*nanges tepi sinki*


lepas cuti bersalin..aku amek cuti tanpa gaji.itu pun cuma sebulan yang di luluskan.APAKAH?.Baru niat nak mintak setahun.Sangatla kejam keja kat sini.Kalau suami gaji puluh ratus riban-riban,jangan kan keja..kikis kuku sambil kaki atas pc pun aku tak nak dah.Kompem bersara awal.Jaga anak dan uruskan suami lagi seronoknya lipat-lipat ganda..ye dok..

sekarang bila dah start keja,setiap pagi kena masak untuk bekal sendiri dengan suami.Perangai yang macam...macammm.....ergghhh..tak pernah di buat la pendek cerita.So setiap pagi-pagi buta jiran tetangga akan dengar bunyi kung..kang..tung..ketang..kat dapor aku...hhhaaaaaa...tu belum bunyi blender lagi..todiaaaaa.memang aku lantak kan jiran tetangga..jaga perut suami sudah.. *rajin sangat kite ni*

ehhh..sudahla..penat nak membebel..lepas ni entry aku semua pasal suami, anak dan rumah-rumah..ahahaha..sangatlah sesuatu di situ


p/s: niat nak sambung bisnes kecik-kecik lagi.harap aku rajin dan kental..kriohh..kroohh... =.=!


Tuesday, April 2, 2013

shawl tribal


As'salammualaikum...

yang ni shawl tribal yang aku dah restock balik...
kalau berminat boleh la emel ke e3ya_vara87@yahoo.com
or watssup terus kalau nak cepat ke 013-6136130..untuk jual beli sahaja ok..huhuu
harga runcit RM25/helai exclude postage
kalau nak borong pun boleh jugak..
aku akan bagi harga yang terbaik..huhuuu..
maaf la..tak sempat nak hupdate yang lain-lain..
boley visit pages aku..


 or boleh add  fb aku yer..hehehe...


 thank you <3

Wednesday, March 13, 2013

NEW DESIGN SHAWLS TRIBAL DAN COTTON JAKEL

ASSALAMMUALAIKUM..

Dapatkan design terbaru shawls tribal dan cotton jakel..huhuu
ni design terbaru untuk march 2013 taw..



ni contoh shawl yang dilipat...



yang gambar kat bawah pulak gambar aku pakai shawls..yela..bila lipat tak nampak sangat macam mana bentuk and design shawl ni kan..so orang request untuk aku pakai dan ambik gambar..
so aku dengan paksa rela menjadi model untuk shawls ni..
gambar memang saja aku tulis2 code kat muka bagai..
takut orang salah guna kan gambar aku..huhuu..ade ke..
hahahhaa..macam la orang hadap sangat kan..
tapi tak kesah la..
untuk safety ..itu yang paling penting..

hihiiii...
sila layan gambar di bawah..



 RM 25/EXCLUDE POSTAGE

Monday, March 11, 2013

RESTOCK UNTUK BAWAL TRIBAL ALA ADIJUMA

Assalammualaikum ...
lately ni aku agak bizi sikit..
hehehee...
dari dulu alasan yang same kan..
bizi la sangat..matakeatassangat2taw..

arini aku nak buat restock untuk bawal tribal ala adijuma..

stock adalah seperti di bawah..





kalau sesiapa berminat...
or nak belikan untuk kekasih hati..kakak ipar..adik kesayangan..or mama kesayangan..
boleh la oder yer..
sebarang pertanyaan or untuk oder bolehla emel ke 
e3ya_vara87@yahoo.com 
or inbox ke link fb aku 
or pages 

opss..hampir terlupa..Untuk harga tudung bawal nie..RM15/helai ...
murah kan..
ape tunggu lagi...dapatkan segera.. 
tq... <3

Wednesday, February 27, 2013

BABY FUN TIME

 Lamaze Play & Grow Stretch the Giraffe - Refresh


Full of developmental features that capture baby's imagination and stimulate the senses
Features clacking rings, squeaker, crinkle, bungee legs, colorful ribbons, and a knottie tail.
Lamaze link attaches to play mats, diaper bags, and strollers for on-the-go fun

RM27/pc not inclusive postage
postage RM7 (wm) or RM10 (em)

 Lamaze Musical Inchworm (yellow)

Size (LxWxH / WT):
24.00 " x 3.50 " x 2.63 " / 0.40 lbs
Age : Birth and up




The Lamaze Musical Inchworm is full of surprises for baby to discover.
Squeeze the nose to hear a fun song. Textures and sounds encourage exploration, while bright colors promote visual stimulation. This little worm can help make tummy time fun! And, use the ruler on the Inchworm's tummy to track baby's growth.

RM27/pc FREE postage
add RM3 for sabah/sarawak

 Sit me up cosy - pink


NOW RM120 not inclusive postage
postage RM10 (wm by kangaroo) or RM15 (em by eparcel)



Each Box contains;
1 unit big flower playmat
1 unit air bag cover with big head
4 unit accessories/toys
2 unit air bag
instruction
1 unit air pump

 Baby walking assistant


RM28
postage RM7 (wm) or RM10 (em)

 Sit me up cosy deluxe - purple


NOW RM145 not inclusive postage
postage RM10 (wm by kangaroo) or RM15 (em by eparcel)



Each Box contains;
1 unit big flower playmat
1 unit air bag cover with big head
1 unit ring
3 unit accessories/toys
2 unit air bag
1 unit air pump
instruction

Brights starts Play Gym


RM130
postage RM18 (wm) or RM22 (em)



Lamaze P&G Marina The Mermaid


Marina is full of developmental features that capture baby's imagination and stimulate her senses. She has fun, flowing hair, a rattle star and seahorse teether. Her mermaid's tail has fun, feathery fabric and a peek-a-boo mirror.



RM27/pc not inclusive postage
postage RM7 (wm) or RM10 (em)


 Lamaze cat

RM27/pc
postage RM7 (wm) or RM10 (em)



Lamaze P & G Kerry Fairy


Kerry the Fairy will flutter with you everywhere...her portable clip
means take-along fun "on the fly". This plush toy's interactive
features include a multi-colored rattle and crinkle wings for endless
discovery play. High-contrast patterns stimulate vision. Perfect for
baby's first doll. 

RM27/pc not inclusive postage
postage RM7 (wm) or RM10 (em)


untuk keterangan lajut boleh visit ke page Babyshopaholic  ..jangan lupa like..hehehe..
banyak lagi barang-barang baby yang akan di uplod..
nak oder boleh inbox terus..tq

BABY PRE-WALKER

 PW35

BRAND: MOTHERCARE
SIZE:
+/- 11CM (UP TO 6M)
HARGA :RM24.00

Burberry navy blue
Size:
6-12m
6-12m
Harga: RM24

PRE WALKER PUMA BLACK RED
SIZE:
3-6M
6-12M
Harga :RM24

 guess star
Size:

3-6m
6-9m
Harga :RM24



Red guess

Size:
6-9m
Harga:RM24



GUESS BLUE

Size:
6-12m
12-18m
Harga:RM24


 Puma grey


Size:
6-12m
12-18m
Harga:RM24

 Puma se white

Size:

0-6m
6-12m
Harga:RM24


 Puma yellow blue


Size:
6-12m
12-18m
Harga: RM24


PW37
BRAND: MOTHERCARE
SIZE:
+/- 12CM (UP TO 9M)


HARGA : RM24 

PW39


SIZE: +/- 12CM (UP TO 9M)
HARGA : RM24 
 PW41

BRAND: GUESS


SIZE:
+/- 11CM (UP TO 6M)
+/- 13CM (UP TO 12M)

HARGA : RM24

 PW26

BRAND: ZARA BABY
SIZE:
+/- 11CM
Harga :RM24

 PW43

BRAND: BURBERRY 
SIZE:
+/-11.5CM (UP TO 9M)
+/-13.5CM (UP TO 18M)
Harga :RM24


 Nike Yellow

Size:
3-6m
Harga :RM24


PW38
BRAND: GUESS
SIZE:
+/- 11CM (UP TO 6M)
+/-12CM (UP TO 9M)
+/-13CM (UP TO 12M)
Harga :RM24


Burberry choc
Size:
0-6m
6-12m
12-18m
Harga: RM24

NOT INCLUDE POSTAGE
semenanjung : RM7
Sabah /Sarawak :RM10

untuk keterangan lajut boleh visit ke page Babyshopaholic  ..jangan lupa like..hehehe..
banyak lagi barang-barang baby yang akan di uplod..
nak oder boleh inbox terus..tq

BABY BUSHA



Salam blogger-blogger sekalian..
untuk maklumat lanjut & kalau ada berminat untuk baby busha boleh inbox kt
or email ke e3ya_vara87@yahoo.com 
..
nak tengok barang-barang baby yang lain-lain pun boleh datang melawat pages
bagilah sokongan sikit..dan jangan lupa untuk like..
heheheee

Nanti aku akan update lagi..


baby Busha Design A - F 
Harga : RM 12.00/1pcs
Size : 80cm up to 1y
90cm up to 2y
95cm up to 3y
Design B sold

 Baby Busha Design G - L
Harga : RM 12.00/1pcs
Size : 80cm up to 1y
90cm up to 2y
95cm up to 3y
Design I sold
aby Busha Design M - R
Harga : RM 12.00/1pcs
Size : 80cm up to 1y
90cm up to 2y
95cm up to 3y


Baby Busha Design S - X
Harga : RM 12.00/1pcs
Size : 80cm up to 1y
90cm up to 2y
95cm up to 3y

not include postage
semananjung m'sia :RM7
Sabah/Sarawak :RM10