CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, December 2, 2012

Perkembangan baby sehingga 40 minggu


Actually,sekarang aku dengan hubby sangat teruja nak taw segala perkembangan baby.
Nak-nak lagi lepas kiteorang g scan semalam, perasaan tu membuak-buak..hehh..so,mula la diri ni rajin nak mengoogle ,sebab nak tengok tumbesaran baby mengikut minggu-minggu. At least,kita tahu serba sedikit tentang perkembangan nya.Subhana Allah..Masya Allah..sungguh indah ciptaan Allah.Aku dah mohon share dari empunya blog, semoga info ini dapat dikongsi untuk ibu-ibu mengandung yan lain...bawah ni link dia..

Credit to :LAMANSERI..

Pada usia kehamilan kita seminggu iaitu setelah 8 hari selepas proses persenyawaan berlaku, blastocyst (kini mengandungi 200 sel) merembeskan mukus untuk memberitahu kehadirannya di dalam rahim.

Masuk minggu ke-2, blastocyst menggelembung dan sel-sel mula berkembang dan terbahagi kira-kira 2 kali sehari sehinggalah pada hari yang ke 12 jumlahnya telah bertambah dan membantu blastocyst terpaut atau disauh dengan kukuh pada endometrium

Kemudian masuk minggu ke-3 selepas proses persenyawaan berlaku, saiz embrio terbentuk dan saiznya hanyalah sepanjang 0.08 inci/2 mm. Gen janin mula hendak membentuk dalam 3 lapisan benih(sel) daripada organ badan yang akan bergabung.

Pada minggu ke-4 berikutnya, janin kita sudah mulai membentuk struktur asas manusia dimana sel-sel mula bergabung dan pada masa itu embrio sudah mulai memanjang kira-kira 1/4 inci / 6 mm.Pada masa ini sudah kelihatan pembentukan otak dan tulang belakang serta anggota lain seperti jantung yang mengepam darah ke paru-paru dan aorta (urat besar yang membawa darah daripada jantung).

3 weeks after conception
(5 weeks after the last menstrual period)
Actual size = 1/10 of an inch long (2 millimeters),
about the size of a "dash" (i.e., - ) printed on this page

Embrio akan terus membesar sehingga pada minggu ke-5 didapati terdapat 3 lapisan iaitu ectoderm, mesoderm dan dan endoderm. Ectoderm adalah lapisan yang paling atas. Ianya akan membentuk sistem saraf pada janin tersebut yang seterusnya membentuk otak, tulang belakang, kulit serta rambut. Manakala lapisan mesoderm pula yang berada pada lapisan tengah akan membentuk organ penting yang asas iaitu jantung, buah pinggang, tulang dan organ reproduktif.

Selain itu, kita perlu tahu bahawa dalam pembentukkan janin ini, sistem peredaran darah adalah yang pertama terbentuk dan berfungsi. Akhir sekali ialah lapisan endoderm iaitu lapisan paling dalam yang akan membentuk organ dalaman seperti usus, hati, pankreas dan pundi kencing.

Kalau kita gambarkan saiz janin 6 mm itu hanyalah sebesar biji tembikai sahaja.

Pada minggu ke-6, sekiranya pemeriksaan secara ultrasound dilakukan, kita akan dapat melihat janin sudah membentuk kepada dan badan. Biasanya getaran jantungnya juga sudah dapat dikesan.

Setelah usia janin minggu ke-7, bentuk bayi semakin jelas terbentuk. Kepala bayi seolah-olah tertunduk dan berada dalam cecair ~ air ketuban atau amnotic sac yang akan memberikan keperluan tumbesaran bayi semasa dalam kandungan. 

6 weeks after conception
(8 weeks after the last menstrual period)
Actual size = 1/2 to 5/8 inches long from crown to rump (15.88 millimeters),
about the size of a jelly bean

Untuk pengetahuan, pada usia kandungan kita minggu ke-8, rupa bayi sudah mulai terbentuk antaranya pembentukan lubang hidung, bibir, mulut serta lidah. Matanya juga sudah kelihatan berada di bawah membran kulit yang nipis. Pada masa ini juga anggota tangan serta kaki juga terbentuk walaupun tidak berapa jelas lagi.

Harimau Malaya Baham Garuda


                                            PEMAIN Malaysia Safee Sali (jersi biru)  diasak pemain Indonesia  di Stadium Nasional Bukit Jalil, malam tadi. - Foto HASRIYASYAH SABUDIN
PEMAIN Malaysia Safee Sali (jersi biru) diasak pemain Indonesia di Stadium Nasional Bukit Jalil, malam tadi. - Foto HASRIYASYAH SABUDIN

Kuala Lumpur: Malaysia mengiringi Singapura ke separuh akhir Piala Suzuki AFF apabila muncul naib juara Kumpulan B selepas menewaskan Indonesia 2-0 di Stadium Nasional Bukit Jalil, malam tadi.

Kemenangan itu bukan saja penting bagi memastikan misi mempertahan kejuaraan terus menyala, tetapi secara tidak langsung menyingkirkan seteru tradisi itu yang sekali lagi menjadi mangsa Harimau Malaya. 


Ketiadaan S Kunanlan dan Khyrill Muhymeen Zambri yang direhatkan akibat kecederaan tidak merencatkan percaturan Datuk K Rajagobal yang masih mampu menurunkan skuad terbaik ketika menang 4-1 ke atas Laos. 

Malaysia memulakan permainan agak perlahan dengan percubaan pertama muncul hanya selepas Indonesia empat kali berjaya melepasi benteng pertahanan negara dalam tempoh sembilan minit.

Bagaimanapun, pemain negara kembali mengawal permainan dan pada minit ke-27, skuad negara membuka jaringan menerusi pemain sayap, Azamuddin Akil yang merembat kencang hantaran lintang Mahali Jasuli.

Bek kanan, Mahali yang tampak begitu serasi dengan bekas rakan sepasukan dari Harimau Muda, Wan Zack Haikal Wan Nor, meledak gol kedua negara pada minit ke-30 selepas menyempurnakan hantaran satu dua dengan Wan Zack.

Bersambung babak kedua, pelawat cuba bangkit merapatkan jurang menerusi gerakan pantas sayap kanannya, Andik Vermansyah, namun benteng negara yang dikemudi Fadhli Shas dan Aidil Zafuan Abd Radzak cukup sukar ditembusi. 


Pujian juga harus diberikan kepada hampir 65,000 penyokong tempatan yang sepanjang perlawanan, berjaya memastikan semangat pemain Harimau Malaya terus membara untuk meraih kemenangan.

Sumber : Bharian

---------------------------------------------------------------------------------------------

semalam,hubby ambik aku balik keje.. balik nak cepat...mandi pun cepat..makan depan tv..semata-mata nak tengok bola..bini dia pun turut sekali..makan nasi depan tv..tak pernah-pernah macam tu..biasa dok kat meja makan..buang tebiat ape??..semalam,semuanya di persetankan..

hubby :"sejak bila sayang layan bola ni?"...
isteri : "err..ntah..ntah-ntah baby kite ni boboy tak??..errr...ke gegurl..??" .........
saling berpandangan antara satu sama lain (............)
tak kisah la boboy ke gegurl kan..tuhan kurniakan kita zuriat ..dah cukup memadai..bersyukur sesangat...Terima kasih Allah..

p/s : ppssttt...semalam dah g scan dengan hubby...sangat teruja bila tengok baby dah membesar..dah ade bentuk...dengar degupan jantungnya yang sangat kuat....Alhamdulillah,dokter cakap baby sihat dan normal..Terima kasih Ya Allah..

Thursday, November 29, 2012

membeli sambil BERAMAL..


Assalammualaikum

copy paste dari blog member..

kita semua sudah sedia maklum keadaan saudara seagama kita yang berada di Gaza....
marilah sama-sama kita membantu meringankan beban mereka yang berada di sana...
Disini saya nak menghebahkan 
bos saya mewakili 3 badan NGO iaitu aman palestin, AQSA Syarif dan 1 lagi saya lupa 
ada buat jualan amal t-shirt Gaza....... 100% keuntungan akan disalurkan kepada saudara kita disana melalui badan NGO yang diwakili ni tadi...
contoh baju






berminat???? ni link facebook dia......pm ok....
tak nak beli t-shirt pun tak pe..anda boleh salurkan duit terus....
Saham didunia senang dicari,saham akhirat sama diraih...
mohon sahabat-sahabat di blog supaya menghebahkan perkara ini...
sekian terima kasih :) 

pernah dengar kan ayat ni???cilok dari fb abang saya

yg simpan dalam poket tu belum tentu DUIT kita...
BOLEH jadi yg dalam poket tu polis punya....

BOLEH jadi pomen punya....

BOLEH jadi klinik punya....


YANG DI SEDEKAH ITULAH DUIT KITA PUNYA.......

Salah Orang daaa

Aritu masa balik kampung kat jitra (sebelah suami),aku dengan hubby memang dah plan nak pergi scan baby. Biasalah,ko bukan tak tau perasaan excited itu memang tak terkawal. Memadangkan hari sabtu, kat kedah paham-pahamlah, tak semua klinik bukak. so,hubby ajak aku pergi klinik pakar ,yang penting nama klinik itu aku memang tak hengat. Sejak preggy ni,aku memang cepat lupe..apa pun taboley.. sesampai sahaja tempat  pakar itu,hubby suruh aku tunggu dalam kereta,bagi hubby seorang sahaja yang masuk.Hubby just nak tanye,dekat situ ada tak untuk scan baby,doktor perempuan or lelaki. kalau doktor lelaki memang tak la kan..mau nya laki aku nak bagi doktor laki scan??aku pun tanak kalau boleh..phhieeww..aurat kenn??so tak ada lah sia-sia sangat penantian aku dalam kereta.Biar hubby sahaja yang pergi bertanya.

setelah 10 min masuk ke dalam klinik pakar

isteri : sayang dah tanye, ada ke tak??
suami : ada yang, tapi doktor lelaki.doktor perempuan tak ada la pulak.
isteri: hhmm..tak apa lah.kita cari tempat lain
suami : ok..sayang tau tak! ade ke nurse tu cakap kat saya,encik nak scan perut encik ke..kalau nak scan arini xboleh.
isteri : **pitam** macam mana dia boleh tanye macam tu??

menceritakan kisah yang berlaku

suami : nurse..arini boleh scan tak??
nurse : encik nak scan perut encik ke,kalau nak scan perut encik arini tak boleh encik.encik boleh datang hari lain.
suami : T___T huh?? bukan saya la yang nak scan.wife saya yang nak kene scan..scan baby!!
nurse: oohhh..saya ingatkan yang nak scan nya encik. kalau nak scan baby ada
suami : doktor perempuan ke lelaki?
nurse : doktor lelaki
suami : doktor perempuan tak ade ke?awak tak boleh tolong scan kan ke?senang je..
              just letak scan kat perut bini saya je..
nurse : mane boleh.. T_____T..doktor je yang boleh scan
suami :eerrkk..ok..xpelah..

setelah mendengar cerita dari hubby,aku rasa dunia macam dah kelam..terus rasa nak pitam lagi..wawawaaaa...lain orang yang preggy,lain pula perut yang membuncet..so,tak ada kata-kata yang indah perlu di ungkapkan lagi.

suami : haah kan..perut saya nampak buncit..tapi kan,kalau saya nak kurus kejap je..

           ..sehari sekali je makan nasi..dah kurus..
isteri : (.......................) pitaaammmmmm 


p/s: teruja nak scan baby..padahal awal lagi kan..kalau boleh tiap-tiap bulan aku dengan hubby nak scan baby..yela..excited nak tengok perkembangan baby..weekend ni mungkin nak g scan! yeay!

Tuesday, November 27, 2012

Awas!! Gangguan Sexual



Awas la wahai kawan-kawan, dunia sekarang memang sangat berbeza dengan zaman dulu-dulu.Dunia sekarang ni dipenuhi dengan manusia-manusia yang kejam. Macam-macam kes pembunuhan,ketidakperikemanusiaan (betul ke aku taip nih?),keruntuhan akhlak dan moral yang berleluasa dan sebagainya..

motip??

                            
meh aku kategori kan :
(a) alarm bising 
(b) spray lada 
(c) wisel memekak

Semalam,hubby memberi aku spray serbuk lada, wisel dan alarm yang bunyinya boleh tahan memekaknya. Time hubby bagi kat aku,memang aku gelakkan saja..matakeatassambillibasrambut.. Yela,hubby aku memang dari dulu nak cari spray lada,so kebetulan semalam staff dia bagi spray lada,wisel dan alarm kat hubby. Malam tadi hubby siap pesan dan terangkan cara penggunaan kepada si isteri..hubby selalu sangat risaukan keselamatan aku..Ditambahkan lagi dengan aku yang sedang preggy kot?..ok,layankan sahaja. =.=!

isteri :"sayang..menatang ape ni sayang ..?"
Hubby :"ni spray lada..ni wisel..ni alarm...nanti bile nak gune pakai macam
           ni...blaa..blaa..blaa..jangan sembur...blaa..bla..blaaaa..jangan picit 
           sebarang bla...blaa..blaaahhhhh
isteri:  "eee..ade ke..macam-macamlah sayang ni..time berlaku,memang dah tak ingat 
           nak buat ape..ape pun taboley..spray pun tak tahu gi mane..kan?" >..<!
Hubby : sambil picit-picit hidung si isteri "sayang ni jangan degil boleh tak,kalau suami
            suruh tu dengar je..boleh??!"          
isteri : "semak la handbag saya nanti"
Hubby : " alaaa..sayang tu pakai beg troli pun penuh jugak dengan barang"
isteri : "@%^%&&$&"
Hubby :"kalau tak boleh letak dalam beg,sayang gantung dekat leher ok?..
            meh saya buatkan"
isteri: "ade ke gantung dekat leher,semak la..sy dah la bawak handbag,
          bawak beg bekalan makanan lagi"
Hubby:"sian pulak tengok bini saya ni kan,dah la bongkok..makin bertambah bongkok la 
          bawak banyak barang"
isteri:"hhuftt..taw pun!! tak kesian ke kat bini kamu ni??"
Hubby:"eeeerrr...sayang pakai gantung kat leher jela senang k"
isteri :"eee...tak nak..macam budak-budak..dengan wisel la..spray la..alarm la"
Hubby:"pakai je la..banyak cakap la jemah ni!"
isteri:"................................."

Keesokkannya

Bila nak pergi ke kerja,hubby siap gantungkan bende alah tu dekat leher si isteri..manja sangat kan..pitam**

Hubby:"meh cni..saya nak gantung kat leher sayang"
isteri :"ee..ade ke..bising la bende alah ni..macam budak-budak..bunyi loceng bagai"
Hubby:"pakai jela..jangan banyak cakap"
isteri :"..........T___T.................."

aku masih dalam rumah..hubby dah tunggu kat motor..sampai-sampai bawah je..hubby gelak

isteri :"dah kenape nak gelak-gelak??"
Hubby:"dari tingkat 3 sayang turun,saya dah dengar bunyi yang bergantung kat
          leher sayang ni..heheheeeeh"
isteri :"sobs..sobs.. T______T.."

Kebiasaannya,setiap kali pergi kerja,suami aku akan hantar aku naik motor sehingga lrt sahaja..kalau sampai ofis,alamatnya mungkin aku dah pitam duduk kat belakang..scary ok naik motor kat kl..asyik menjerit-jerit bila motor lain bawak dekat-dekat..hon-hon bagai..sambil cubit-cubit hubby dengan sekuat hati..hubby mungkin menangis dalam tawa..sambil mata si isteri kene tutup sentiasa bila berada di atas motor..turun-turun dari motor.ehh..ehh..menangis dah..??perlukah aku terang selanjutnya..tidak kan?..so pendek cerita,aku senang naik lrt daripada motor..naik kete kekadang..bila aku bangun lambat je..sebab jalan yang kekadang jem nya,agak menguji kesabaran dan mengundang amarah.
paham.

Nak di jadikan cerita, sedang aku berjalan-jalan selepas keluar dari lrt..macam biasa

Wednesday, November 14, 2012

Salam Maal Hijrah!


Assalammualaikum.
Salam Maal Hijrah untuk semua muslimin dan muslimat
sempena menyambut Maal Hijrah
meh..kita kongsikan bersama doa untuk akhir tahun dan doa awal tahun..
semoga tahun baru ini akan membawa 1001 keberkatan ,kemuliaan ,dan kebaikan 
kepada kita semua  
semoga dapat menjadikan diri kita lebih baik dari tahun sebelumnya.
amin~



Doa Akhir Tahun 
dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk
waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah.
Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata:
"Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada
setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca
doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun"


Doa Awal Tahun 
dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram.
Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata :
"Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah
telah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan".

credit : en google

Wednesday, November 7, 2012

samsung galaxy note 2



Agak lama dah menyepi dalam dunia blogger. tahap kemalasan tak payah nak cerita,kang kalau aku cerita semua boleh muak mendengarnya dan tak ade siapa yang sanggup nak tadah kan telinga..puii.paham-paham la kan hidup selepas berkahwin memang macam tu..tapi alhamdulillah..hidup dah kahwin memang bahagia berdouble-double gandanya.

Merujuk kepada gambar di atas,bukan atas ihsan en.google ok,itu adalah gambar puan empuya barang.huft.Actually,hubby memang dah lama nak bagi present untuk isterinya yang tercinta.ehem.Mula-mula,isterinya yang mata duitan ini memang gilakan barang kemas.Alaaa,biasala.kalau stock macam mak jemah memang test mak  cik-mak cik kan.tapi kalau beli mas,memang la tak rugi,sebab mas sangat bernilai dan beli bukan sebab aku nak jual balik.Tak kan la suami dah beli mas sebagai hadiah,lepas tu kau sibuk pulak nak menjual.orang macam ni mungkin tak pernah makan lempang .

so,weekend lepas en.hubby ajak pergi shopping,niat nya hanya nak shopping baju.tengok-tengok,plaza lowyat la tempat beli baju.tak logik.tak logik.plaza lowyat cuma menjual gadget je ok.

hubby : sayang nak samsung tab or samsung note 2?
isteri: ????????????????
hubby : samsung note nak?
isteri: eeeeerrrrrrrrrrrr.....
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
isteri : sayang,sayang betul ke nak belikan saya note 2?
hubby : kalau sayang tanak,saya tak offer dah.sayang tak menyesal ke?
isteri : ok! saya nak note 2!!!!

sebelum beli,aku memang banyak fikir.Nak beli ke tak,nak beli ke tak.nak beli ke tak.kalau

Monday, September 10, 2012

mimpi ngeri

kisah 1

isteri :..<<tido dengan buas ..tersiku pinggang suami>>..
suami : <<mate terus terbuka luas,sambil berkata>>.."jangan pusing 
            belakang!!"
isteri : huh??
suami : sape belakang sayang tuh??
isteri : huh??sayang cakap ape nih??
suami : sape belakang sayang tuh..
isteri: <<sambil pusing belakang,tetibe hati rase seram semacam>> "mane ade orang la".."sayang cakap ape ni..huuaarrgghhhhh!!"..
suami : sane katil JPA!!..
isteri: huh?? kenape nih??????
suami : sane katil JPA!!...sane katil JPA!!..
isteri : NGIGAU ERRKKKKKKKKKK..!!!
suami : <<kaku tengok muke si isteri>>
isteri: sayang ngigau ekkk!!!..
suami :(terus sambung tidur tanpa ragu)..
          kkrrooohhhhhhhh...krrroohhhhhhhhhh....kkkrooooohhhhhh
isteri :<<jam menunjukkan, masih pukul 3 pagi>>dah agak!!!..
gggggggggggrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr...<--..anak mata gerak ke kanan dan ke kiri..terus pejam mata denga rapat sekali..sambung tido dengan hati yang seram dan dalam ketakutan T_____T..sobs..sobs..

kisah 2

Friday, July 20, 2012

ladang bunga tulip yang ohsem!


ade sedikit paparan untuk ladang bunga tulip di belanda yang sangat la ohsemmm..ffiieewwww....pemandangan yang sangat cantek..sejuk mata memandang..
dengan warna yang ceria dan colourful..dulu aku memang tak suke kalau lelaki bagi bunga..
bagi aku sangatlah membazir..pasal romantik ape bagai,memang aku tak peduli la..aku kan jenis hati kering sikit,tapi manje..puiii...yela,dulu aku tak suke orang bagi bunge bukan ape..bunga ni tak tahan lame, tahan beberape hari jer..lepas tu layu..terpaksa campak ke laut semua...aku suke bila orang bagi bende yang aku boley simpan,tahan lame,boleh dipakai..macam kamera ke..rantai ke..henfon ke..tak lame memang miskin la hubby aku kan..sebab tu hubby aku tak pernah bagi aku bunga..walaupun sekuntum..sebab aku dah warning siap-siap..

"sila jangan berani bagi saya bunga..tak kesah la ape pun..tak suke..membazir".

sekarang baru rase nak terhegeh-hegeh mintak hubby aku belikan bunge..
"sayang tak pernah bagi saya bunga kan..tak romantik langsung sayang nie" 
"laa..kan sayang cakap tak suke bunge..so,saya tak beli la"
"itu dulu..sekarang saya nak, yela..kalau suami saya bagi mesti la saya suke..haaa.."
". . . . . . . . . . . .  . ..motiff ? ?? .. . . . . . . ... ."
" tak perlu nak bermotif sangat" =____=

tak perlu nak banyak sangat bercerita bende yang tak penting..lahayankan aje gambar-gambar di bawah

Thursday, July 19, 2012

Menyesal Tak Sudah, iteww makan nya





Bak kata perpatah telanjur perahu boleh di undur
terlanjur perbuatan,penyesalan makan nya..

aritu sedang aku berjalan-jalan,menempek kat tempat member aku,dak ofis,nak taw sape die klik sini senah..aku terpana dan terpaku melihat gelagat game yang di mainkan oleh nya iaitu Farm frenzy..aitseh..ayat tak boleey blah....mule-mule aku memang kutuk giler-giler la game tu..setiap kali aku datang tempat die mesti aku akan cakap..

"ko tak ade keje lain,asyik jual binatang haram je..ko taw tak bab 1 ni harom" 

padahal game jer kan..al maklumlah,dalam game tu ade beli ayam,tunggu ayam bertelur,lepas tu boleh jual..cukup duit ko boleh beli binatang haram jadah bab 1 lepas tu jual daging die..bile duit dah banyak ko boleh beli lembu,lepas tu jual susu die..sume tu ko kene klik sendiri..yela,name pun dah game..so sume susu,daging,telur memang di lantak kan lah oleh binatang2 itewww..kerja kau..kutip dan jual..ade duit sikit beli and upgrade mesin baru...itu adalah step untuk menjadi jutawan dalam masa yang singkat..

sejak kebelakangan tu..aku pun berminat nak jadi jutawan..aku mintak copy untuk game tu..so kalau aku boring,keje aku akan ku campakkan ke tepi jap,layan game..tahap giler men game semakin menjadi-jadi..macam dah kene santau..keje aku dekat ofis,memang la bagi ayam,bab 1,lembu makan..bagus kan?..paham dah =___=



back to the point,nak di jadikan cerita..aku bawak game tu balik rumah..then aku install kat laptop..mr hubby pun sibuk tengok..mule-mule die cume jadi pemerhati..sekarang bile dah taw selok belok game tu,ade mouse pulak yang di cilok dari ofis die.. aku kemana..laptop kemana..pendek citer aku memang dilantakkan lahh..

contoh semalam

ibu binggung bayi koma dalam penjagaan pengasuh


MUHAMMAD TAUFIQ terpaksa bergantung pada alat bantuan pernafasan selepas koma disyaki akibat kecuaian pengasuh di Alor Setar bulan lalu.
ALOR SETAR – Seorang ibu bingung dan pada masa sama sedih apabila memikirkan mengenai bayinya yang berusia lima bulan kini koma selepas didakwa mengalami pendarahan otak akibat hentakan kuat pada kepalanya ketika dalam jagaan pengasuhnya di Taman Kota Kenari, Kulim bulan lalu.
Rosmira Ramli, 28, memberitahu, bayinya, Muhammad Taufiq Daniall Amriizwan kini kritikal di unit rawatan rapi Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) di sini selepas menjalani pembedahan membuang darah beku di dalam otaknya pada 20 Jun lalu.
Katanya, sehingga kini, bayinya yang bergantung kepada alat bantuan pernafasan masih belum sedarkan diri dan mempunyai peluang yang tipis untuk sembuh.
“Setakat hari ini (semalam), saya masih tidak tahu punca sebenar bayi saya jadi begini dan hanya dimaklumkan pengasuh yang Muhammad Taufiq tiba-tiba tidak sedarkan diri dan kebiru-biruan ketika berada di bawah jagaannya.
“Pengasuh memberitahu yang dia sempat memberikan susu dan sendawakan bayi saya sebelum meninggalkannya untuk melihat kanak-kanak lain yang dijaga di situ,” ceritanya ketika ditemui di HSB semalam.
Bagaimanapun tambahnya, tidak lama kemudian pengasuh memberitahu yang dia mendengar Muhammad Taufiq menangis dengan kuat dan mendapati bayi malang tersebut bertukar kebiru-biruan dan pengsan.

sumber :harian metro online


p/s: sebak hati tengok keadaan baby macam ni...bersama-samalah kita mendoakan yang terbaik untuk bayi ini.

Marah sebab anak asyik main, tak dengar panggilan kita??

Marah sebab anak asyik main, tak dengar panggilan kita??Tunggu..jangan marah lagi






GENIUS STATE


Salam semua,


Pernahkah anda di dalam situasi ini?
Anda memanggil anak anda untuk melakukan sesuatu. Puas anda memanggil dia. Tetapi dia 

tidak langsung mempedulikan laungan anda seolah-olah dia tidak mendengar langsung. Bila 
anda datang kepadanya, anda dapati rupa-rupanya dia sedang asyik bermain. Terlampau 
asyik...geram betul hati anda!

Sebelum anda melenting marah kepadanya ketahuilah akan apa sebenarnya sedang berlaku.


Sebenarnya, sememangnya anak anda itu tidak dengar langsung akan panggilan anda kerana dia sedang 'asyik' atau 'khusyuk' atau nama saintifiknya ' Genius State'. It a good state to be. Especially bila dia dah besar nanti, dah pergi sekolah, bila dia belajar, kita mahu dia be in the genius state. So kalau masa kecil ni dia diganggu bila dia dlm state itu terutamanya dimarah, lama-lama dia tidak mahu lg kusyuk belajar. Dan tidak merasakan belajar itu menasyikan.

Itulah yg terjadi pada anak-anak di sekolah skrg. Krn semasa kecil, bila dia dlm genius state dia selalu dimarah, diganggu dan dihukum.

So, bila memanggil dia tidak dtg, pergi tgk apa yg sedang dia buat. Buat sama dgn dia. Lepas tu, ajak dia buat apa yg anda nak dia buat dan ajak lakukan dgn cara bermain.

Ini tidak pula sama untuk anak-anak remaja.



Salam kasih : ) Prof. Dr. Rozieta Shaary



Wednesday, July 18, 2012

sikap boros yang melampaui batasnya


perempuan selalu di kategorikan sebagai pemboros..tapi sebenarnya,lelaki pun tidak kurang nya..perbezaan antara lelaki dan perempuan ni,bila nak beli barang tak kesah la baju ke ape...pendapat aku la,perempuan ni kalau nak cari,kalau boleh seluruh jalan TAR die nak pusing..bandingkan harga dan ushar-ushar design lain,takut ade lagi cantek dan lagi murah sebab tak nak menyesal..orang yang dah merasa penyesalan memang begitu..baru puas kan?..tapi kalau lelaki,jenis die kalau dah tengok,barang tu ok,harga memang di lantakkan..sebab kemalasan nak jalan berjam-jam, pusing and servey semua tempat..sangatlah membuang mase katenye..habis tu buang duit tak ape pulak kan??hufft!!

boros dari segi duit,adalah peratusan yang paling tinggi..pada pandangan aku la,perempuan ni pantang nampak barang cantek...comel..sedap mata memandang..(wah..macam beli orang la pulak)..dan  bile tengok perkataan SALE!! 50%,70%,tahap excited habiskan duit memang memuncak..dan mungkin pengsan bile tengok SALE 100% dimerate-rate tempat..pantang juga bile orang puji dan komen yang memberangsangkan :

its saturday

weekend yang lepas..
Jatuh pada hari sabtu..tak kan isnin pulak..
3hari sebelum berjumpa..aku dan member memang dah decide nak buat reunion
tapi macam biasa lah, yang pastinya korum pasti tak pernah mencukupi seperti yang diinginkan..sue.. di miri..alasan yang boleh diterima pakai..sebab jauh...
yang sorang lagi..sya..bizi memanjang..kejap ade kejap tak ade..mengalahkan iklan  chipsmore..maklumlah..raya ni dah nak kawen..maka kami sebagai kawan dengan  paksa rela  nya menjadi seorang yang sangatlah memahami...gud..

setiap kali buat reunion di area kl..pasti aku dijadikan mangsa untuk memilih tempat..kenapa mesti aku??.. alasan mereka "kau kan dok kl,kiteorang mane taw area kl..bla..blaa..blah.." ..ok fine..nasiblah dapat kawan macam aku..(menangis dalam hati)..aku dah kawen kan?.....so,mari ajak mr hubby fikir sama-sama nak jumpa di mana..kesian..

sebab malas nak fikir dah..aku macam biasala..tahap malas ko tak payah nak citer..last-last..midvalley jadi pilihan..sama jawapan tahun lepas ,tempat yang sama untuk berjumpa..senangkan?..yang senang,tak perlu di susahkan.so, mereka kena turutkan juga,sila jangan pepandai nak komen bagai dan mempertikaikan kebijaksanaan aku..hiewhhiewww..




sesungguhnya penantian kekadang menyeksakan,kekadang tak..sebab tempat yang luas..ko nak cari dieorang pun satu hal..dan penyeksaan bagi en.hubby aku sebab kene paksa bergambar..padanlah..



aku tak rase pun muke aku gemuk..tapi kenape hubby suke menyakitkan hati cakap muke aku nampak gemok..bermotip sangat kan??

At last, kiteorang berjumpa..dan mula bergossip adalah perkara rutin..



Friday, July 13, 2012

Pengasuh dakwa budak lebam dipukul hantu

orang sekarang makin berani lepas kan geram kat bebudak..tamparla..patahkan tangan..kaki..lepas tu bagi alasan yang bodoh..hantu tampar..hantu pukul bagai..padahal die orang la hantu segala 7 keturunan..memang dasar tak ada perasaan kemanusiaan langsung..mane letaknya otak die orang ni agak-agak nya kan..dikepala lutut kah?atau di tapak kaki kah? meh baca kt bawah....

==================================================

KUALA LUMPUR: Dipukul hantu. Itu helah digunakan sebuah pusat asuhan di Wangsa Maju, di sini, selepas seorang bayi berusia enam bulan yang dijaga lebam di muka angkara tindakan pekerja pusat itu.

Ibu mangsa, Azizah Abdullah, 31, berkata, kecederaan pada muka anak bongsunya itu disedari ketika mengambil bayinya di pusat asuhan jam 8 malam pada 10 Julai lalu.

Menurutnya, tanpa bertanya, seorang pekerja pusat asuhan itu berusia awal 20-an menerangkan anak perempuannya dipukul hantu menyebabkan dia sangsi dengan penjelasan berkenaan.

Katanya, selepas disoal dan didesak beberapa kali, pekerja terbabit menyatakan kanak-kanak lain pula yang mencederakan anaknya namun kesan lebam pada muka anaknya bersaiz besar dari mata hingga ke rahang.

“Selepas balik rumah, saya menunjukkan kesan lebam itu kepada suami sebelum kami membawanya ke klinik dan sangkaan saya tepat apabila doktor mengesahkan kesan lebam itu bersaiz ukuran jari orang dewasa.

Tuesday, July 10, 2012

j1 in my pocket!..d5000 anyone interested??



entry lepas aku ade cakap aku nak letgo Nikon D5000 aku kan?
ramai yang tanye berape harga n wat-wat lah...
ade yang juz nak beli body..
ade yang nak beli lense..
ade yang nak beli beg dia..tripod.. <<-- yang tu aku tipu..
dan ade pulak yang saje suke-suke tanye..nasibla aku ni suke nak melayan..nasibbbb laaaaa
sorry to say that, aku tak jual barang asing-asing...
aku hanya menjual camera yang lengkap...sume bende aku bagi..aku tak simpan dah..
buku instruction dy pun ade..pakej sekali dgn box..ape lagi kau nak??<<-- sambil cekak pinggang
dah paham???
gud...........!!


three weeks ago...aku dan husbend..

Tuesday, June 26, 2012

cuaca yang panas


sejak balik bercuti dari kampung (sibu)..(seminggu tewwww)..
aku dengan encik husbend,merasakan diri macam nak demam..
tekak pun rase sakit..rasa macam nak batuk ,tapi tak..
mungkin batuk terhengeh-hegeh malu nak tunjuk diri..

bibir kering kontang..koyak-koyak..sakit..sobs2..gigi pulak rase nak tercabut semuaitu la perasaan aku bile rase nak demam..yang karut mengarut semua ada
kepala pun rase nak pecah..pening-pening..berdenyut-denyut..
badan pun macam lemah-lemah longlai.. kalau basikal langgar pun,mungkin dah 

Tuesday, June 12, 2012

terlebey peramah

tadi aku dengan kawan aku g post office..
aahhhh..
macam biasa la...
setiap bulan laki aku masukkan duit saving dlm aSB aku..
tiap bulan jugak la..aku  keluar kan duit untuk bersuka ria...nice


aku xsuke sangat pergi situ..
kalau la ade pilihan tempat lainitulah pilihan terakhir tempat nak keluarkan duit
bukan ape..
kalau peramah sekadar peramah xpe..jangan melebihi batasan nya sudah..xsuke
jangan sampai aku merayu untuk suruh berhenti bercakap..kang malu tak berkesudahan..pastu nak salah kan mak bapak yang tak ajar..
aku ni tak gemar sangat orang yang banyak cakap tak bertempat..ker??
kalau kau? xpe pulak kan?..hhufftt!
so,aku ajak member aku g sekali sebab dy pun same dengan aku..
banyak keluar dari simpan..bile nak keluar,nak banyak-banyak..tak hengat donia....bile nak simpan 50hengget pun fikir 10 kali..pastu tobat,tanak simpan dah....secocok sangat..
ini kah perempuan??..xpaham..xpaham...




sis counter 1 : dik..ni dah lebih..kite bagi limit maximum cume dot dot dot jerr..
aku : oo..ok..sy kene buat slip baru ke?
sis counter 1 : haah..
sis counter 2 : ushar2 aku dari jaoh..