CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, August 26, 2011

bangun sahur


harini adalah 1st time aku bangun sahur
ini adalah semua angkara aku balik kampungg...
huaaahuaaaaaa....
kalau kat kl jgn harap la luu tengok waaa bagun sahur...
bukan janji pastinyerrr adooii pppunnn~
jujur waa cakap sama luu...

kalo kat kl...waa bangun...pukul 5.15pg..
waaa...capai tangan waaa bawah katil...
amek air mineral...

pastu...wa geledah tempat tdo kawan waaa...

rompak sebiji kurma...<--memandangkan sebelah tilam kawan waa..siap ada sekotak kurma...btol mineral...kalo ada roti..roti pun dy letak sebelah tilam...dengan mata yg masih terpejam...kawan waaa..akan capai makanan..dan santap tanpa ragu...ssoo...kawan waaa lagi malas dr waaaaa...lu tidak percaya kaaa??

lepas waa mkn sebiji kurma..dan telan mineral...waa mkn supplement yg mama waaa bagi..bagi mau tahan lapar...
pas tu..apa lagi???

waaaa sambung tdo la...
manyyiaaakkk ssyiokkk wwwooo...

 itu laa waaa amalkan sepanjang berpuasa di Kl...

tahap MALAS melawan tahap LAPAR...sehingga menyebabkan berat wa turun sampai 5kg..

Thursday, August 25, 2011

saya bukan CEREWET!!

gambar memang xde kaitan k..cume hiasan semata2...perlukemakkesah??

pakwe : nape sy tengok tahun ni syg cerewet sangat nak cari baju raya?? tahun lepas ok jer..
makwe : laaa...mane ade cerewet...biase jer..
pakwe : CEREWETT!!

im not a cerewet person<<-- tiada pengakuan di situ..
aku pun xtaw..kenapa tahun ni sangaattt saannggaattt susah aku nak cari baju raya...
adakah aku terlalu cerewet??
ooohh...itu cuma lah fitnah semata2...

contoh- contoh situasi

"syg..baju ni cantik la...tapi xsesuai dengan harga dy"<-- ini bukan cerewet..ini ke arah kebaikan utk menabung..dan masa depan..pppttuuuiii!!.
"syg...bju ni ..kain kosong ...xde manik2..biase jer..kenape harga sampai seratus lebey??dah la xcantik!!tanak bg murah lak tu...wat de hal laa!!"<<-- pendapat sebagai customer yg bergaya...
dan mementingkan design baju yg cantek ikut slim fitt....dan murah...tapi nampak mahal..itu maksudnya...mati hidup semula..ko xkan jumpe... =.=!
" syg..bju ni ok x?? mcm besar kan..xikut shape pun...nak hantar kedai..satu hal pulak.."<<--ini pun bukan cerewet...lagi baik..membeli baju yg betul2 puas dan xperlu nak ubah itu ini...takut berlaku nya pembaziran d situ...

Wednesday, August 24, 2011

berbuka puasa


lama betol mak menghilang ... yo dop??yer dop??
aku sangat bizi bulan ni..dengan bufday aku bulan ni..muke lak bengkak..gg gerham dapat adik baru..sebok lak cari baju raya..satu pun xde yg berkenan...haram jadah tol...
nak2 lagi report kene prepare sebelum aku balik cuti raya...
hooo yeeaaahhhhhh!!!....sangat bahagia dengan kehidupan beginiii.. 

bulan ni sangat pack aku punye jadual...pajang ceritonyer yer...nak d pendekkan cerito nyer??
tamat sudah..kahkaahhhhh..

every wekeend aku xkan dok umah...
sebab setiap kali weekend aku akan berbuke dgn ramai org...<--rase mcm pemes..apekokesah??
hhoo..hooo....hhoooooooooo...
1st week..aku berbuke rumah....masak ok??paham??
ker xley tme kenyataan yg aku reti masak??
 so sape2 yg rase aku ade ciri2 perempuan yg korg nak..boley la inbox kat email pakwe aku.... T.T..xpun faxkan resume ke ofs bf aku....boleeyyy???

last 2 weeks..aku berbuka dengan member2 ..
last week lak..aku berbuke dengan bakal ipar...
hahahhahaaakk... <-- tiada malunya d situ...sesungguhny muka aku tebal sekalik dgn bedak 6 inch????
maka dengan itu..tiada lah masa hamba berbuka bersama pakwe yang gedik...beeggituuuuuuu~
dan pakwe aku haruslah bersyukur dan xperlu nak sentap kan hati mak nok...
xkisah kan??kann??
dan setiap weekend itu jugak la...aku g serang sogo dan jln TAR..nak cari bajur raya...
tapi sungguh xpaham sekali..kenapakah tahun ini..susah sangat2 aku nak cari baju rayaa???

last weekend aku g berbuke fmly abg dy...kat Restoren Sri ratu  kat ampang..
restoren tu mmg menghidangkan masakan padang..
masakan padang itu..bukan bermaksud rumput2 d padang dan bola2 yg di sepak di padang di masak sekaligus.....sungguh sengal sekalik jwpn begitu..~ ... =.=!

mls nak citer panjang2...yang penting sume makanan ny aku santap habis-habisan
 tanpa ragu dan belas kasihan...
sehingga boley menyebabkan aku sesak nafas...kerana makanan sudah berada d tekak kah??<--ibarat makan tiada akal...pepatah mak aku...




muke aiman same cam cu dy..peragai pun..masyaAllah...ponat omak nak..
pic makanan aku tanak letak banyak2 sgt...kerana akan megundang nafsu makan yg serakah..



kene pakse berbuat demikian....



ini dessert ...tu pun..separuh nyawa aku hbes kan..sbb tank aku dah full..



Alia pun suke ikut jejak aku..hehheee...dah besar t alia boley la jd pemes mcm cik dya..pantang nmpk henpon dan kamera orang... =.=!


p/s : selepas berbuke pun..aku g jln TAR gak..cr baju raya...hasil??? mcm hampagas!

Monday, August 15, 2011

Subhanallah...

Tahun ni kita akan mengalami 4 tarikh yang jarang berlaku dalam setahun iaitu 1/1/11, 1/11/11, 11/1/11 dan 11/11/11. Itu fakta pertama. 
Keduanya, cuba ambil 2 nombor terakhir di mana tahun kita dilahirkan dan tambah dengan umur kita pada tahun ini. Keputusannya ialah 111 buat semua orang..! 
Eg: seorang yang lahir pada thn 1984, umurnya sekarang 27 pd tahun ini. Jadi, 84 + 27= 111..!!! Untuk pengetahuan korang, perkara ini hanya akan terjadi sekali shj pada setiap 823 tahun! 
Subhanallah...
 

Thursday, August 11, 2011

sudah jatoh d timpa tangga

Hari selasa

makwe : syg..maybank kad hilang...
pakwe : laaa..letak mane?
makwe : xtaw..xhengat...mungkin tercicir kot..dah cr dlm handbeg lain...
mmg xde..T.T<--akibat suka tukar2 pakai handbag..banyak sangat kah??
pakwe : sy tanak ckp ape-ape... =.=!
makwe : hmm..sy nk blocked M.cad tu..
pakwe : ikt syg la..kang dgr la sy bebel..nk tadah telinge 3 jam??
makwe : tu pun nak marah... =.=!
Hari Rabu

Makwe : syg..sy balik td..tingkap bilik air hbes terbukak sampai 90 darjah..habes sy punye syampu..conditioner..shower foam btol besar.. shower foam botol kecik..pencuci muka..sume dah jatoh dr tingkap..sigh~ TDDMKA
pakwe : laaa...sy dah pesan kan?? tingkap kt bilik air jgn d bukak..
makwe : mane ade bukak pun..dy xley ttup rapat..terbukak ckit jer..mungkin agin kuat kot td..kan hujan lebat..<--alasan mantop..
pakwe : kang tadah telinge 3jam nak??
makwe : itu pun nak marah...hhmmm..majok.. =.=!
pakwe : yelaa2..esk kite g beli baru..

Hari khamis 
makwe : syg!!..henpon sy tertinggal kat umah.. =.=!<--call gune telepon ofis
pakwe : laaaa..mcm mane bley tertinggal..
makwe :...err..tu la..salu sy mane penah tinggal kan?...<--xpenah kerr??
pakwe : syg letak kat mna?
makwe : kat katil kot..mayb bawah bantal..tu yg xnampak.. =.=!
pakwe :hhmmm..nnt nak call syg mcm mane??
makwe : eerrr...pakai henpon ofis..hua3..T.T...ker...ym??
pakwe : hhmmmmmmmmmmm........mmmmm
makwe : dah..jgn bebel kat sy..byeeeeeeee... <--fuhhh..TDDMKA 
dalam minggu ni jer...mcm2 betol dugaan berpuasa..adeehhh..seemmppuutt mak naakk..kad bank aku xrenew ag..duit??no money..no tunjok2 d bazar..brg mandian??no money..no mandi2..eehh?? kene beli baru gak..adeehhh~
henpon tertinggal?? itu masalah besar..aku bakal menadah telinga kalo jumpe pakwe aku..dy akn terangkan betapa berguna ny henpon d  abadd ini.... T.T ..dan kecuaian aku terhadap alam sekitar menjadi topic utama..xlarat mak nok tadah 3jam..hari jumaat esk ape pulak yer??

p/s : saya sungguh cuai..tapi sy xmahu mengaku..
itu semua salah brg2 sy..dy org xreti jaga diri sendiri...TDDMKA~sigh














Wednesday, August 10, 2011

B Alert with your FB..hackers d mana2..

for ur informatiOn
Facebook telah berubah sekali lagi tanpa pemberitahuan.Sila lihat pada URL anda (top box pada skrin anda). Jika anda lihat "http" atau hanya "www" dan bukannya "https", anda TIDAK mempunyai sesi yang selamat & boleh digodam.
Pergi ke ---> Tetapan Akaun (Account Settings) ---> Keselamatan (Security) ---> (Secure Browsing) ---> klik Edit. Right kat kotak, klik Simpan (Save Changes).
Anda lihat sekali lagi URL anda akan terpapar https(follow mende ni klu xnk fb korg kena hack)*** copy & paste kat mana2 group utk lngkah berjaga2
 ***shaye sudah mengikut jejak d atas..
 ----------------------------
AMARAN!!!
NOMBOR TELEFON BIMBIT SEMUA RAKAN-RAKAN ANDA sedang dipaparkan di Facebook!
Ini bukan gurauan - Sila ke bahagian atas kanan skrin, klik ACCOUNT, klik EDIT FRIENDS, klik CONTACTS di kiri skrin. Semua nombor telefon bimbit rakan-rakan akan dipaparkan. Sila copy post ini di STATUS anda supaya rakan-rakan anda mendapat maklumat ini dan memadam semula nombor telefon bimbit mereka untuk MENGELAKKAN PENCEROBOHAN PRIVASI.
 *** yang ni aku pun dah buat..tapi malang ny aku xtaw nk buat mcm mane..rase nak deactifkan a/c fb.. T.T.yela..aku tengok..segala data2 num fone..num a/c bank..num hp abg pakwe aku yg xde fb pun..boley kuar sekali..paling bahaya num a/c bank yg pakwe aku save dlm phone book dy..ok!! ...kan bf aku online fb gune hp..so..sume data kuar..adeh...T.T..<--adakah online dgn henpone menyebabkan sume contct dlm fone..masok direct ke fb??tp kawan aku punye xla semua..hhuaarggh!!!..(aku pun xpaham..mane punce dy??)
wat cmner ek??
nak cakap data2 ni kuar sbb dy org letak num fon kat fb  dy org?? xjugak..kan abang pakwe aku xde fb..ape tah ag nk online gune fone..adeh..
takut mak nak!!!
p/s : bahaya..sume mende dah xsecure..kan??

Thursday, August 4, 2011

berengsek ..


dalam kesibukan dan orang yg ramai d kedai makan..aku jer yg xley dok diam..kehulu kehilir...sibuk mencari sinki..or tempat cuci tangan ...sebab?? nak membuang air liur ....dr jaoh aku melihat
.".oohh..ade satu sinki yg kosong"..
maka dengan pantas aku menuju ke sinki itu...
---
tiba-tiba 
---
"laa..td aku tgk xde org..ni ade org pulak..malu la aku nak mbuang air liur kat cni.."<<--desus hati kecil ku...begitu... =.=!

namun begitu..aku meneruskan usaha untuk mencari singki yang lain..
"yeah!! d cni xde orang!"
maka aku tanpa fikir panjang terus membuang sisa2 aiyak liur.
...sbb aku ase sgt xselesa dgn keadaan begitu..
"pppppttuuii...pttuii.....ptttuuii"<--meludah..
"laaa...nape still xkluar2 aiyak liur dlm mulut ni...hhuaarghh!!"<--..sgt xselesa..seolah2 aku sedang mengumpul air liur je d saat itu
...aku still mencube lagi... 
"..pppppppppppptttttuuuuuuuuuuuuuuuuuiiiiiiiiii"<--baru aku puas!!..
...Aku peduliieee ape nyee...bukan janji pastinye aduiii...

"ooohhh...lega....."<-- sambil berjalan2...dan terus berjalannn

----------

"eehhh..nape basah tangan aku ni??"<--bagun dr tdo...
laaa...MIMPI rupenye...<--keji betol mimpi ini..
tapi???
habes basah katil aku kene ludah...
macam..maacaammmmmm...eeerrrrrr
berengsekkkkk betol punya mimpi!!! dasar bajingan kamoee...!!<--ini la mimpi basah ko taw...geliissieeehhhh...nasib xkencing malam  T.T
pakse la aku gegas2 bagun..g bersihkan segala jadah..tengOk2 jam pukul 3 pagi...<--yer pun nak kejut aku bangun sahur..jgn la meludah kat tilam aku....adeehhhhh....paham??..xpasal2 aku kene kemaskan semua..aku jugak yg kene!!.. T.T


---


Tafsir Mimpi Ludah


Berikut ini adalah tafsir mimpi / Erti mimpi / makna mimpi mengenai "Ludah":

Bermimpi menelan ludah. Ertinya, akan terbebas dari kesusahan atau penderitaan.
Bermimpi meludah atau diludahi. Ertinya, akan mendapatkan kebahagiaan atau kesuksesan...<--ni mimpi aku.."meludah!"..pppttuuiiiiii!!

Bermimpi air ludah kita bercampur lendir. Ertinya, akan kehilangan harta.

p/s:ni mungkin d sebabkan keletihan kan?? xlarat nk bagun g toilet...kahkaaahkaahh?? motip meludah??? =..=!


Monday, August 1, 2011

Niat berbuka puasa dan makan sahur

makwe: syg..cepat!! bace niat pose?
pakwe : syg la baca dulu..
makwe : sy dh taw la..nk dgr syg baca!
pakwe : nawaituu shauma gadhin ‘an adaai fardhu zuhh ri...eehh..itu mcm solat zohor!!...ala syg pun xtaw..ikut je sy bace kan??!!<--dh la salah..nk salah kan si makwe lak!..xpasal2.. =.=!..TDDMKA
makwe : mekaseh..T.T<--(merdu betul alunan itu..d dlm hati!!)

 
----------------------------
housemate : mcm mane niat puase??
aku : ko baca la dulu..aku dengar..
hOusemate : usolli fardhu...eeehhhh...salah lak..niat solat lak..hehehe
aku : rupeny ko pun spesis jugak..T.T...nawaitu la..nawaitu...!!!

kadang2 aku pun lupe camner niat puase..normal la itu kan?? makanya..aku telah menggoogle niat puase..untuk diriku dan d kongsi bersama...
 
Lafaz niat puasa fardhu Ramadan

Niat puasa Ramadan

Nawaitu shauma gadhin ‘an adaai fardhu syahri ramadhaan haadzihis sanati lillahi ta’aalaa

 
Ertinya: Sahaja aku puasa esok hari menunaikan fardhu Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.

Doa Ketika Berbuka Puasa

niat buka puasa
Allahumma laka Shumtu wabika aamantu wa’ala risqika afthartu birahmatika yaa arhamar raahimiin.
Ertinya: Ya Tuhanku keranamu jua aku berpuasa dan denganmu aku beriman dan di atas rezekimu aku berbuka dengan belas kasihanmu Ya Allah yang amat mengasihani.


 selamat menjalani ibadah puasa kepada seluruh umat islam...
...see nO evil, hear nO evil,speak no evil...