CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, April 7, 2011

Tips Berjimat Cermat

Cara-cara berjimat cermat

ni pun..time membeli baju..mcm mane nak elak??aduyai..tulun..tulun..

1. Ganti segala puasa yang pernah tinggal 
    (nampak sangat niat da terpesOng..ish2..)

2. Puasa sunat setiap Isnin dan Khamis 

3. Puasa sunat sepanjang tahun kecuali pada hari haram berpuasa.

4. Elakkan makan luar.Masak sendiri makanan 
    (rajin pulOk aku masak?? masak maggi da bebel spjg hari..
    blm lg masak yg lain..mau sebulan aku membebel..)

5. Kalau nak buat party dengan kawan-kawan buatlah pot luck 
    ataupun   kutip duit sama banyak- wari-kan
   (blm lg utk waktu terdekat..)
<--more-->

6. Kalau Office dekat dengan rumah, tak perlu pandu kereta, berjalan
   kaki  atau tunggang basikal
   (nek LRT pun duit aku still xley save..)

7. Tak perlu kerap tukar baju kerja. Kalau yang dapat uniform tu bersyukurlah
(yg ni aku xsetuju..ari2 jejaka ensem nk tgk i la..xbiase la mcm ni...mode: gatal...bf aku lg giler kuase beli baju kerja..sO..aku perlu lawan dy kan??sape lg banyak..)

8. Yang merokok tu kalau rasa nak jimat berhentilah merokok.
   (oohh..very hate dis..)

9. Tak perlu beli kereta baru
   (xperlu pun..sbb ari2 aku naik LIMO g kerje..pe de hal..)

10. Tak perlu beli kereta mewah 

11. Tak perlu beli rumah. Worst case tinggal aja dalam kotak 
    macam    home-less kat Tokyo nun. Ambik kau! 
    (t kalo xde umah sdri susah gak..kalO aku tumpang umah org
    hari2..kene halau ker..nnt org cakap kat aku.."ini bukan bangunan
    bapak kaaauuu..gggrrrr...!!)

12. Kat rumah pastikan hanya satu lampu sahaja di’on’ pada satu masa.      Kalau isteri memasak di dapur, suami dan anak-anak turut berada di dapur.
(tdO sOrg pun lampu bukak..sve mende ny..takut kene cekik free kang..)

13. Tanam sayur sendiri.Tanamlah sawi, kangkung, bayam, 
      serai, kunyit etc
    (celah mane aku nk tanam kat aprtment tu??tanah pun kene berebut
    ngn kucing n anjing..aaii..xkuase..)

14. Bela ayam sendiri- 
(ayam dOk kampung jer..t dOk bandar kang cultureshOck lak..)

15. Bela lembu- ni boleh dapat untung banyak.
( Tapi kalau dok bandaraya nak bela kat mana?..umah pun xmuat..kang pnoh 1 lift nak bawak lembu jln2..)

16. Susu anak. Mahalkan?Jadi susukan anak anda dengan susu ibu.
   (nsb blOm kawen..fffuuhhh~)

17. Time weekend pakat-pakatlah pergi memancing. Dapatkan ikan banyak-banyak boleh makan seminggu dua. Time nilah kaki-kaki pancing boleh lepas gian.Kalau dapat hasil ikan banyak boleh jual, buat ikan kering ka, ikan perkasam ka 
(bek aku tdO jer..bkn reti pun..kang ngis hentak2 kaki lak..xdpt ikan..)

18. Jangan pergi berjalan-jalan. Rugi kena bayar tol and isi petrol. Dok aja dalam rumah 
(nak pulOk?? bf aku salu bebel..cakap aku kuat berjalan..xsuke taw..sentap i taw..)

19. Unsubscribe astro tengok je channel free.
 (tv pun xclear..ade hati lak nk pasang astrO..)
 
20. Amalkan REUSE,RECYCLE,- kutip tin-tin kosong, botol-botol plastik kosong, kertas terpakai semua jual kat recycle center.
 (tulang2 ayam bOley recycle x??ekekkekkeek)
 21. Kurangkan makan nasi.makan nasi seminggu sekali.
(makin Kuruslah aku tak lama lagi. kang jalan2..tulang reput..pe kaitan??)



p/s : hua..arini da lepas...esok lak mcm maner??hua3..T_Tpuase??Nk 2gu claim lame lg..hua2...T______T

No comments: