CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, April 20, 2011

Cara Jimatkan Bil Telefon

Apa pulak yg bakal dijimatkan kali ni? Dah tahu kan? Ianya cara nk jimatkan bil telefon. So guys, sekarang ni telefon bimbit memang dah tak boleh lari dari diri kita, kemana saja akan ada, sekurang-kurang nya1, ada yg perlu pakai dua. So disini penulis sekadar nak berkongsi way to cut bil telefon anda
 
1)    Memilih pekerjaan - Not really a choice, luck play part disini. Rezeki anda bekerja di syarikat yg cover or subsidi bil telefon. Adalah amat baik utk anda claim bil telefon anda terhadap syarikat anda. Kalau kerja telco lagilah best, ada yg bleh call free to same network dan ada yang ada limit rm200 sebulan
-->> bedal telefon Ofis..aku dh biase sgt..sampai bOs tel aku..line asyk enggd..bergayut ngn sape?? "tgh fOllow up negeri n daerah bos"

2)    Langgan Plan yg terbaik  - So it always down to plan and how much u really need. So far kalau aku nak pakai prepaid, aku rather pakai celcom blue since boleh dapat rate yg rendah utk 20 teman dekat mana2 rangkaian. Kalau 20 org tu memang makan masa jugak nak penuh.. Tapi kalau businessman, kene calling sana sini, better ambik postpaid punya plan. Again kene laa pandai memilih yg terbaik ikut keperluan. Same goes to data plan kalau anda gunakan internet di telefon bimbit anda
-->>pOstpaid ni la wat bill ko naik..jgn kan bill..darah kO sekali naik..

<--more-->
3)    Text instead of calling - bil sms aku lebih kurang jer dgn calling. So murah pun murah, mesej pun sampai. Unless nak manja2 dgr suara lain cerita, tapi kalau setakat nak pesan benda2 simple, sms dah cukup dan menjimatkan
-->>pakai post paid aku xtaw dy chge bape..tp mcm mahal jer..T_T..sO kene beli num baru utk msg shja..bf aku bg ker??tanak??tpakse la beli nyorOk ekk..

4)    Pakai 1 cukup - Nak keep alive 1 phone to kene top up utk beberapa sela masa, kalau pakai 2 kene laa top up dua dua sekali. Unless really really really need to pakai dua, barulah pakai. setakat nak layan dua awek pada satu masa tu, memang poyolah
-->>bf aku 1..mcm 10 org..xley nk psg scandal..aku lambat reply msg..dy da bebel memanjang

4)    Social network - kalau dah connet pakai facebook or twitter kt pc or handphone, dah x perlu call dah. so jimat kt sini

5)    Data plan  jgn per bytes - Again berkenaan dgn plan yg ditawarkan oleh telco. Kalau nak subcribe better pakai unlimited. Kalau per bytes, alamat beratus la bil. Sekerang datang plan dh makin competitive, so good for us consumer


6)    Kurangkan bercinta - Siapa penah bercinta mesti tak dapat nafikan bil telefon habis banyak so kurangkan bercinta, kurang kan perbualan telefon semasa bercinta.
-->>aku bOley jer..tp bf aku tu yg nges2 nnt..hentak2 kaki..mane tahan

7)    Call time murah - Sekali lagi refer kepada plan, selalunya kalau telefon sebelah malam, kadarnya lebih murah. So kalau rasa nak berbual lama tu telefonlah sewaktu kadar yg lebih murah
-->>same jer kot..

8)    Kahwin dan Kurangkan berbual ditelefon

9)    Subscribe Unifi dan gunakan fix line- So kalau subscribe unifi, dapat telefon fix line yang kadarnya 10sen utk 1 minit. Memang murah kadarnya



DialOg


dya :syg..xleh nk call keluar dah..bill dah exceed credi limit
ikmal: huhhhhhhhhhhhhh??? (mmg kejut tol dy dgr..xpaham aku).bape??
dya :hhmm..RM***.**
ikmal : bpe lame da syg pakai..
dya : kan ari ahad tu kite buat..baru 9 hari..
ikmal : giler kentang....sy punye bil pun xpnh lg mcm tu..
dya :alaaa..syg pun same...bil sampai 5-6 ratus..
ikmal: sy lain la..sy byk call luar..hal kije..ckp!!..syg call sape??
dya : alaaa..mane call sape pun...mama..abah..byk  fmly sy la..call syg jg taw...aaaa....scandal sy lg..ngeh2...
ikmal : sape scandal tu??
dya :--->>(boley lak tye kan..i kan femes..ngeh2..muntah~)..
ikmal : xpe2..t bill sampai..tgkla..hhmm..
dya :@%#^&%&*#^*&%%%&%&....ade i kisah~

aku pun xpaham..kenape mahal yer..eccceehhh..mau tye lagi..muke ko tu sentiasa lekat dgn hp..g toilet bergayut..tdo pun bergayut gak..nk tye ..kO kat mane??-->bergayut jugak..Ko da tapaw blm??-->>..pun telefon jugak..message ngn bf aku lg..tamOe kurang 50 msg seari..telefon lak..xkurang 10 x seari(padahal bf aku yg call...aku miskOl jer..xpaham btOl)...xdgr sore aku kang..majOk 2 bulan..ngeh~


cOnclusiOn ny..pandai2 la beringat bile gune bill..ko pk bill tu bayar dgn biskut tiger ke?

4 comments:

wahida said...

hahaha...akak pakai tipon opis jer...selamat duit bil tipon...keji tak?

scha_imal87 said...

mane ade keji kak..tu la cara berjimat ..ngeh2..

akutetapaku.com said...

singgah bc n3 d sini...

singgah2 la disini

http://akutetapaku85.blogspot.com/

scha_imal87 said...

thanks... :P